Att tänka på innan man skaffar valp

Över 600 000 svenskar är hundägare och det är inte konstigt. Hunden har varit människans bästa vän i tusentals år och är ett otroligt mångsidigt djur. Det är mycket frestande att skaffa hund, speciellt när barnen tjatar, men det är viktigt att läsa på innan man bestämmer sig för att skaffa valp.

När man väljer valpchihuahua-624924_960_720

Det viktigaste är att valpen kommer ifrån en seriös och ansvarsfull kennel där den får växa upp i en hemmamiljö och bekanta sig med vardagliga saker. Registrerade kennlar ser till att valpen är veterinärbesiktigad och vaccinerad innan den får komma till sitt nya hem, men det kan vara klokt att också titta på hur valpens föräldrar verkar rent hälsomässigt. När det gäller hundraser som lätt får problem med höfterna, som till exempel schäfrar, är det viktigt att föräldrarna fått bra resultat på sina röntgenundersökningar eftersom problemen till stor del är ärftliga och inte syns förrän i vuxen ålder.

Även valpens individuella styrkor och svårigheter är viktiga. Man bör inte välja en skygg valp utan den ska vara orädd och social så att man vet att den mår bra psykiskt. Förutom eventuella defekter och sjukdomar är det inte mycket som spelar in fysiskt, men om man planerar att använda sin tik till avel i framtiden ska man ha i åtanke att den inte får verka allt för småväxt eftersom det kan göra dräktigheter farligare. Har man tänkt syssla med hundutställning måste valpen passa in på rasbeskrivningen vad gäller exempelvis färg på nos, päls och ögon.

Första tiden med valp

När valpen kommit hem till familjen är det viktigt att den får tillgång till en lugn hörna där den får vara ifred. Att komma till en ny familj är en omvälvande upplevelse för den lilla hunden och den första veckan eller två är alltid stressig, så det gäller att underlätta situationen så gott det går. Eftersom valpen kan sakna sin mamma och syskon är det lämpligt att låta den ha en filt eller ett gosedjur med mammans doft, och detta brukar hunduppfödaren skicka med när man hämtar valpen.