Foder för alla hundar

Oavsett vilken hundras man har är det viktigt att se till att den får i sig den mat den behöver. Det finns en uppsjö av olika sorters foder och märken och därför kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln. I slutändan är det ägaren som bestämmer vilken sorts foder man vill använda sig av, men det finns några saker man bör ha i åtanke vad gäller näringsriktighet och individuella behov.

Unga och åldrapurina-natural-dog-foodnde hundar

Precis som människor har hundar ett visst kaloribehov varje dag, vilket bestäms av olika faktorer. Till viss del beror behovet på hundens ras och storlek, där större och kraftigare hundar självfallet gör av med mer energi per dag, och dels beror det på ålder och hur fysiskt aktiv hunden är.

Vad gäller åldern så gäller att kaloribehovet minskar i takt med att hunden blir äldre, så gamla hundar bör ofta sättas på ett lågkalorifoder för att undvika övervikt.

Valpar behöver också mindre foder än vuxna hundar men då deras näringsbehov skiljer sig eftersom de fortfarande växer är det inte lämpligt att använda lågkalorifoder, utan istället bör man införskaffa någon typ av valpfoder som innehåller de vitaminer och mineraler en valp behöver för normal tillväxt.

Mat för aktiva hundar

Om man har en hund som är mycket fysiskt aktiv kan den behöva mycket mer foder än normalt. Det gäller till exempel om man har en jakthund, om man tar den med sig på långa vandringar eller skidturer, eller om man sysslar med någon hundsport som vallning eller slädkörning. I dessa fall behövs både mer energi och mer protein eftersom musklerna bryts ner av den hårda träningen.

Det finns speciella torrfoder för arbetande och sportande hundar, men många ägare väljer att använda sig av färskfoder i form av mer eller mindre rent kött istället. Färskfodret är naturligt proteinrikt och innehåller det mesta en aktiv hund behöver, men beroende på hundens individuella behov kan det behöva kompletteras med extra vitaminer och mineraler, till exempel i form av ett kvällsfoder eller som ett tillskott utöver maten.