Hundleksaker för pigga vovvar

De flesta hundar gillar att leka och det finns en uppsjö av hundleksaker tillgängliga. Vilken eller vilka leksaker som passar ens egen hund bäst beror på det individuella behovet. En del leksaker bidrar till mer fysisk aktivitet medan andra främst tränar upp den mentala förmågan.

Bollardownload-38

Olika typer av bollar hör till de vanligaste hundleksakerna som införskaffas. Många hundar nöjer sig med att själva leka medan andra vill att ägaren är med och kastar eller sparkar bollen. Om det senare stämmer in på ens hund och man vill undvika att få kladdiga händer när man kastar bollen, är det möjligt att använda sig av en bollkastare. Då slipper man ta i bollen med händerna och en bonus är att bollkastaren slungar iväg bollen riktigt långt så hunden får springa av sig och öva upp sökförmågan.

Det finns många sorters bollar att välja mellan förutom den klassiska tennisbollen. En del bollar har pipljud inuti, vilket speciellt valpar tycker är kul, medan andra studsar eller flyter på vattnet. Det senare är någonting olika vattenälskande hundar som retrievers brukar älska.

Dragleksaker

Dragleksaker i form av knutar och rep passar de flesta hundar oavsett storlek. Hunden tar tag i den ena änden med munnen och ägaren får hålla emot med ena eller båda händerna medan man utkämpar en dragkamp mot varandra. Eftersom det går åt mycket energi vid dragkampen är det ett bra sätt att trötta ut hunden och som en bonus kan man låta två hundar kämpa mot varandra. Då får man två trötta hundar utan att själv behöva anstränga sig!

Aktiveringsleksaker

Med aktiveringsleksaker menas de typer av leksaker som innebär någon form av mental stimulans för hunden. Många av dessa består av pussel där hunden belönas med en godisbit eller två efter att ha löst det på rätt sätt. Ibland gäller det att lägga olikformade träbitar i rätt hål, andra gånger kan det vara så att hunden ska vinkla en ihålig figur på ett visst sätt för att godis ska ramla ur. Trots att aktiveringsleksakerna inte är fysiskt ansträngande kan de ändå vara uttröttande och mycket omtyckta.