Hundraser för alla behov

Små och stora, långhåriga och korthåriga, självständiga och familjekära – hundar kommer i alla möjliga former och det finns totalt över 350 hundraser officiellt registrerade, och därutöver tillkommer flera inofficiella raser. När man har haft några hundar brukar man få en känsla för vilka raser som passar en själv bäst, men för den som inte har så stor erfarenhet kan det vara svårt att veta vilken ras man bör sikta in sig på. I slutändan handlar det om att hitta en ras som passar in i ens nuvarande och framtida liv.

Sällskapshundar

dog-1210559_960_720Många skaffar en hund att ha till sällskap och då finns det många raser att välja mellan. Små knähundar i form av till exempel mopsar, pudlar, chihuahuor och spaniels är utmärkta för det ändamålet – framförallt för äldre människor som inte orkar med en större hund. Dessa småhundar kännetecknas av att de tycker om att vara nära och ligga i knä, och att de inte har något större behov för motion utan nöjer sig med korta promenader. Många av dem fungerar också bra i lägenhet och är perfekta stadshundar.

Det finns också större varianter av sällskapshundar. Olika retrieverraser är i grunden apporterande hundar men används ofta som sällskap snarare än jakt, och de är kända för sitt milda humör och passar utmärkt i barnfamiljer. Andra större hundar som är lugna och tillgivna är leonberger, berner sennen och collie.

Jakthundar

Har man tänkt jaga med hunden ska man leta efter renodlade jakthundar. De vanligaste i Sverige är gråhund och jämthund, men även finsk spets och karelsk björnhund förekommer tämligen ofta. Vad man bör ha i åtanke är vilken sorts jakt man sysslar med. De nämnda raserna passar bra vid jakt på alla typer av vilt, men är man ute efter att syssla med fågeljakt kan det vara bättre med till exempel någon form av setter eller pointer.

Sportiga hundar

I grunden passar de flesta raser för olika typer av sport. Agility är exempelvis inte särskilt fysiskt krävande, utan är snarare en mental sport, och då passar de flesta hundar. Vid till exempel slädkörning krävs robustare raser som samojed eller siberian husky.