Hundsporter för alla

Det har blivit allt vanligare att aktivera sin hund med hjälp av olika sporter, dels för hundens hälsas skull och dels för att både hund och ägare brukar tycka att det är kul att tävla med eller mot andra. Antalet sporter man kan välja på är stort men det finns några som är vanligare förekommande än andra och som lockar tiotusentals utövare årligen.

Agility

Sporten slog igenom stort under 90-talet och är nu en av de vanligaste hundaktiviteterna i Sverige. Varje år arrangeras många tävlingar inom agility, och det bästa är att det är en individuell sport där hundens ras inte spelar någon roll. Alla kan vara med ochborder_terrier_agility_jump tävla så länge hunden har en bra grundlydnad och tycker om problemlösning.

Vid agility gäller det att ta sig igenom en hinderbana. Hur den ser ut varierar från tävling till tävling, men agility brukar inbegripa olika sorters tunnlar, vippbrädor, slalompinnar och hopphinder. Hunden ska ta sig igenom banan så snabbt som möjligt utan att begå något fel, och därför är det viktigt med god kommunikation mellan hund och ägare så att man kan lotsa sin hund genom rätt hinder.

Slädkörning

Många så kallade slädhundar har ett stort behov av att arbeta med kroppen och då är slädkörning ett givet val. Samojeder och huskies tycker om att dra tunga saker och gillar även att springa, och om ägaren då har ett stort friluftsintresse är slädkörning någonting som passar utmärkt.

Hunden får, antingen själv eller tillsammans med andra hundar, dra en släde över snön – under sommarhalvåret används en vagn istället. Ofta är släden packad med tyngande saker och därutöver tillkommer hundförarens kroppsvikt, eftersom denne ju står på slädarnas medar och åker med.

Varje vinter arrangeras många slädhundstävlingar i Sverige, liksom stora internationella tävlingar, så om man gillar att tävla mot andra är det en passande sport. Man bör tänka på att det ställs krav även på hundföraren eftersom hundarna kan springa upp till 20 mil om dagen, så det gäller att vara mentalt uthållig.